15 juli 2024

Cyberverzekering

1 op de 8.000 bedrijven krijgt te maken met brand en elk bedrijf heeft een brandverzekering. Echter, 1 op de 5 bedrijven krijgt te maken met cybercrime, terwijl er nog steeds bedrijven zijn die geen cyberverzekering hebben. Lees hier meer over wat een cyberverzekering inhoudt en waarom het belangrijk is.

cyberverzekering

In een wereld waar digitale dreigingen steeds vaker voorkomen, is het essentieel om je bedrijf te beschermen tegen cyberrisico’s. Een cyberverzekering biedt de juiste dekking en gemoedsrust. Hier lees je alles over wat een cyberverzekering inhoudt en waarom het een onmisbare aanvulling is voor je bedrijf.

Wat is het?

Een cyberverzekering beschermt je bedrijf tegen de financiële gevolgen van cyberincidenten, zoals datalekken, hacking, en andere vormen van cybercriminaliteit. Deze verzekering dekt onder andere de kosten voor:

  • Onderzoek en herstel na een cyberaanval
  • Verlies van inkomsten door bedrijfsstilstand
  • Juridische kosten en boetes
  • Kosten voor het informeren van getroffen klanten
  • Reputatieherstel en PR-kosten

Waarom een Cyberverzekering?

In het digitale tijdperk is geen enkel bedrijf immuun voor cyberdreigingen. Of je nu een kleine onderneming of een groot bedrijf hebt, een cyberverzekering helpt je om voorbereid te zijn op onverwachte incidenten. Hier zijn enkele redenen waarom je een cyberverzekering zou moeten overwegen:

  • Bescherming tegen financiële verliezen: Cyberincidenten kunnen aanzienlijke financiële schade veroorzaken. Een cyberverzekering helpt je deze kosten te dekken.
  • Wettelijke verplichtingen: Bij een datalek ben je wettelijk verplicht om de betrokkenen te informeren. De verzekering dekt de kosten voor deze meldingen.
  • Continuïteit van je bedrijf: Een cyberaanval kan je bedrijfsactiviteiten stilleggen. De verzekering zorgt ervoor dat je snel weer op de been bent.
  • Reputatiebeheer: Het herstel van reputatieschade door een cyberincident kan kostbaar zijn. De verzekering helpt bij het financieren van PR-campagnes en reputatieherstel.

Verloop cyberincidenten per jaar

Totaal aantal cyberincidenten per jaar
De grafiek toont de toename van cyberincidenten van 2018 tot 2023, wat wijst op een groeiende dreiging en de noodzaak voor betere beveiliging.

Ransomware incidenten per jaar
Ransomware-aanvallen zijn fors gestegen, vooral recent. Deze aanvallen richten zich op bedrijven en kunnen grote financiële schade veroorzaken.

Phishing incidenten per jaar
Phishing blijft een populaire aanvalsmethode. De grafiek toont een gestage toename, wat het belang van bewustzijn en training voor medewerkers onderstreept.

DDoS incidenten per jaar
DDoS-aanvallen kunnen websites en diensten platleggen. De grafiek toont een stijgende trend, wat de noodzaak benadrukt om netwerken te versterken tegen deze bedreigingen.

cyber

Voor wie is een Cyberverzekering?

Een cyberverzekering is geschikt voor bedrijven van elke omvang en in alle sectoren. Of je nu een webshop runt, een dienstverlenend bedrijf hebt of actief bent in de industriële sector, cyberrisico’s zijn overal aanwezig. Bedrijven die veel klantgegevens verwerken of afhankelijk zijn van digitale processen lopen een hoger risico en kunnen aanzienlijk profiteren van een cyberverzekering.

Waarom via Landman?

Bij Landman Assurantiën begrijpen we dat elke onderneming uniek is. Daarom bieden we op maat gemaakte cyberverzekeringen die aansluiten bij de specifieke behoeften van jouw bedrijf. Onze experts helpen je bij het identificeren van de risico’s en het kiezen van de juiste dekking. Het proces omvat doorgaans:

  1. Risicoanalyse: We analyseren de specifieke cyberrisico’s van jouw bedrijf.
  2. Vergelijking en offerte: Op basis van de analyse vergelijken we verschillende verzekeringen en stellen we een passende offerte voor.
  3. Preventiemaatregelen: We adviseren over preventieve maatregelen om de kans op cyberincidenten te verkleinen.
  4. Ondersteuning bij schade: Bij een cyberincident staan we klaar om je te ondersteunen en de schadeafhandeling snel en efficiënt te regelen.

Voorbeelden van Cyberincidenten

KNVB datalek (2016)
In 2016 verloor de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) duizenden persoonsgegevens van leden door een groot datalek. Dit incident leidde tot herstelkosten, juridische bijstand en boetes ter waarde van €1 miljoen, maar gelukkig dekte hun cyberverzekering deze kosten grotendeels.

Gemeente Alkmaar cyberaanval (2021)
De gemeente Alkmaar werd in 2021 getroffen door een cyberaanval waarbij hackers gevoelige burgerinformatie stalen. Het herstel, juridische bijstand en reputatieherstel kostten ongeveer €500.000, maar dankzij hun cyberverzekering werden deze kosten gedekt.

Ransomware aanval bij productiebedrijf
Een productiebedrijf werd geraakt door ransomware en hackers eisten €50.000 losgeld. De productie lag stil, wat resulteerde in een omzetverlies van €200.000, maar gelukkig dekte hun cyberverzekering de herstelkosten, juridische bijstand en een deel van het omzetverlies.

Datalek bij een webshop
Een grote webshop leed aan een datalek waarbij klantgegevens werden gestolen. Dit kostte het bedrijf €100.000 voor het informeren van klanten, juridische bijstand en reputatieherstel, maar de cyberverzekering zorgde voor dekking van deze kosten.

Lokale incidenten

Autobedrijf in Noord-Holland
In 2022 werd een autobedrijf in Noord-Holland slachtoffer van een ransomware-aanval. Hackers versleutelden het systeem en eisten losgeld om de gegevens vrij te geven. Het bedrijf betaalde een aanzienlijk bedrag, maar dit veroorzaakte grote financiële schade en reputatieverlies.

Webshop in Alkmaar
Een bekende webshop in Alkmaar werd gehackt en klantgegevens werden gestolen. De kosten voor het informeren van klanten, juridische bijstand en reputatieherstel bedroegen €100.000. Gelukkig dekte hun cyberverzekering deze kosten, waardoor ze snel konden herstellen.

Financieel adviesbureau in Noord-Holland
Een phishing-aanval trof een financieel adviesbureau in Noord-Holland, waarbij gevoelige klantinformatie werd gestolen. Dit leidde tot juridische kosten en boetes van €75.000, maar dankzij hun cyberverzekering werden deze kosten gedekt.

Horeca-ondernemer in Alkmaar
Een horeca-ondernemer in Alkmaar ontdekte dat hun website was gehackt, waardoor online reserveringen en betalingen onmogelijk waren. Dit leidde tot omzetverlies en extra kosten voor herstel. De cyberverzekering van het bedrijf dekte deze kosten.

IT-bedrijf uit Alkmaar
In 2023 werd een IT-bedrijf in Alkmaar getroffen door ransomware, waardoor hun systemen versleuteld werden. Ze betaalden een aanzienlijk losgeld om toegang te krijgen tot hun gegevens. Dit incident benadrukt de noodzaak van goede beveiligingsmaatregelen en een uitgebreide cyberverzekering.

Retailer in Alkmaar
Een lokale retailer in Alkmaar werd getroffen door een phishing-aanval waarbij geld werd overgemaakt naar criminelen. Dit incident resulteerde in een verlies van €20.000. Gelukkig dekte hun cyberverzekering deze kosten, waardoor ze snel konden herstellen.

Neem contact op voor meer informatie

Heb je vragen of wil je meer informatie over cyber? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. We staan klaar om je te helpen! Meer weten over bedrijfsverzekeringen? Klik hier. Of plan hier een afspraak in.

NN asr ONVZ Goudse klaverblad Turien movir OAKK aig hiscox nh1816 Unigarant hdi sb allianz ARAG chubb Goudse Klaverblad Scildon Turien DAS Ansvaridea liberty oom scildon