07 maart 2024

Aansprakelijkheidsverzekering: nuttig en niet duur

Veel Nederlandse huishoudens hebben een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), maar er zijn nog steeds honderdduizenden die er geen hebben. Terwijl een AVP erg nuttig kan zijn en slechts een paar euro per maand kost.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Stel je dochter fietst zonder zijwieltjes, maar slingert nog zo dat ze de auto van de buren beschadigt. Of je zoon denkt dat hij een profvoetballer is, maar schiet een ruit kapot. In zo’n geval is het fijn om terug te kunnen vallen op een verzekering.

Hele gezin
Het is verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering voor het hele gezin af te sluiten. Minderjarige kinderen kunnen namelijk deels aansprakelijk zijn voor hun doen en laten. Meer hierover lees je op de website van de Rijksoverheid.

Huisdieren
Als eigenaar ben je aansprakelijk voor de schade die je huisdier veroorzaakt, zelfs als je er niet bij bent. Ook dan kun je een beroep doen op je AVP. Dit geldt voor ‘onschuldige’ schades zoals een omgevallen vaas, maar ook bij letsel als je hond iemand ondersteboven heeft gelopen of gebeten.

Vriendendiensten
Stel je veroorzaakt zelf schade tijdens het klussen bij vrienden of helpt iemand met verhuizen. Wettelijk gezien ben je dan niet aansprakelijk omdat het om een onbetaalde vriendendienst gaat. Gelukkig hebben veel verzekeraars een vriendendienstclausule opgenomen in hun voorwaarden, zodat je ook deze schade kunt claimen.

Medische kosten en invaliditeit
Een aansprakelijkheidsverzekering is dus aan te raden. Zeker als je aansprakelijk wordt gesteld voor medische kosten of blijvende invaliditeit. In die gevallen kan de schade oplopen tot honderdduizenden euro’s. Met een paar euro per maand dek je dit risico af. Heb je een verzekeringspakket? Dan krijg je vaak ook nog een premiekorting.

Meer informatie
Heb je vragen over dit artikel of wil je meer informatie over een aansprakelijkheidsverzekering? Neem dan gerust contact met ons op.

Heb je al een aansprakelijkheidsverzekering en komt er gezinsuitbreiding? Vergeet dit dan niet aan ons door te geven!