04 juli 2024

Hypotheken: alles wat je moet weten om de juiste keuze te maken

Hier lees je alles over hypotheken.

hypotheken

Een hypotheek afsluiten is een van de grootste financiële beslissingen in je leven. Of je nu je eerste huis koopt, een groter huis zoekt of je hypotheek wilt herfinancieren, het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Bij Landman Assurantiën in Alkmaar helpen we je graag door het hypotheekproces heen, zodat je de beste keuzes kunt maken. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten hypotheken, waar je op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek en hoe wij je kunnen ondersteunen.

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een lening die je afsluit om een woning te kopen. De woning dient als onderpand voor de lening. Dit betekent dat de bank het recht heeft om je huis te verkopen als je niet aan je betalingsverplichtingen voldoet. Hypotheken hebben meestal een looptijd van 30 jaar, maar dit kan variëren afhankelijk van je persoonlijke situatie en voorkeuren.

Soorten hypotheken

Er zijn verschillende soorten hypotheken beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. De keuze voor een hypotheekvorm hangt af van je financiële situatie, toekomstplannen en risicobereidheid.

 1. Annuïteitenhypotheek: bij deze hypotheekvorm betaal je gedurende de looptijd een vast bedrag per maand. In het begin bestaat dit bedrag voornamelijk uit rente en een klein deel aflossing. Naarmate de looptijd vordert, neemt het aflossingsdeel toe en daalt het rentedeel.
 2. Lineaire hypotheek: bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing plus de rente over de resterende schuld. Hierdoor betaal je in het begin meer, maar de maandlasten dalen na verloop van tijd.
 3. Aflossingsvrije hypotheek: bij deze hypotheekvorm betaal je alleen rente en los je niet af tijdens de looptijd. Aan het einde van de looptijd moet je de volledige lening terugbetalen. Dit kan aantrekkelijk zijn vanwege de lage maandlasten, maar het brengt ook risico’s met zich mee.
 4. Spaarhypotheek: een spaarhypotheek combineert een hypotheeklening met een spaarverzekering. Je betaalt maandelijks rente en een premie voor de spaarverzekering. Aan het einde van de looptijd gebruik je de opgebouwde spaarpremie om de hypotheek af te lossen.
 5. Hybride hypotheek: dit is een combinatie van verschillende hypotheekvormen, bijvoorbeeld een deel annuïtair en een deel aflossingsvrij. Dit kan voordelen bieden in termen van flexibiliteit en maandlasten.

Waar let je op bij het afsluiten van een hypotheek?

Het afsluiten van een hypotheek vereist zorgvuldige planning en overweging. Hier zijn enkele belangrijke factoren om in gedachten te houden:

 1. Rentepercentage: de rente bepaalt voor een groot deel je maandlasten. Vergelijk verschillende aanbieders om de beste rente te vinden. Let ook op de keuze tussen een vaste of variabele rente.
 2. Looptijd: de looptijd van je hypotheek heeft invloed op je maandlasten en de totale kosten van de lening. Een langere looptijd betekent lagere maandlasten, maar hogere totale kosten.
 3. Aflossingsvrije periode: sommige hypotheken bieden een aflossingsvrije periode, wat de maandlasten in het begin verlaagt. Houd er echter rekening mee dat je later hogere betalingen moet doen.
 4. Kosten koper (k.k.): naast de koopsom van de woning komen er ook kosten bij voor bijvoorbeeld de notaris, taxatie en overdrachtsbelasting. Houd hier rekening mee in je budget.
 5. Hypotheekadvies: het inschakelen van een onafhankelijke hypotheekadviseur kan je helpen om de beste keuze te maken. Een adviseur kijkt naar je financiële situatie, toekomstplannen en helpt je om de juiste hypotheekvorm te kiezen.

Hoe Landman Assurantiën je kan helpen

Bij Landman Assurantiën bieden we uitgebreide diensten en persoonlijk advies om je te helpen bij het afsluiten van de juiste hypotheek. We werken samen met professionele hypotheekadviseurs om je de beste ondersteuning te bieden. Hier is hoe we je kunnen ondersteunen:

 1. Persoonlijk advies: onze hypotheekadviseurs nemen de tijd om je financiële situatie en wensen te begrijpen. We helpen je bij het kiezen van een hypotheek die past bij jouw behoeften.
 2. Vergelijking van hypotheken: we vergelijken verschillende hypotheekaanbieders om de beste rente en voorwaarden te vinden.
 3. Begeleiding bij het afsluiten: we begeleiden je door het hele proces van hypotheekaanvraag tot en met de ondertekening van de akte bij de notaris.
 4. Herfinanciering: als je al een hypotheek hebt, kunnen we je helpen om deze te herfinancieren tegen gunstigere voorwaarden.
 5. Nazorg: we bieden ondersteuning na het afsluiten van de hypotheek, bijvoorbeeld bij wijzigingen in je financiële situatie of bij vragen.

Veelgestelde vragen

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je een vast maandbedrag dat bestaat uit rente en aflossing. Bij een lineaire hypotheek betaal je een vast aflossingsbedrag plus rente over de resterende schuld, waardoor je maandlasten dalen na verloop van tijd.

Vaak kun je je hypotheek oversluiten naar een andere aanbieder met gunstigere voorwaarden. Houd rekening met eventuele boeterente en kosten. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Het bedrag dat je kunt lenen hangt af van je inkomen, je uitgaven en de waarde van de woning. Een hypotheekadviseur kan je helpen om je maximale leenbedrag te berekenen. Neem contact op voor de mogelijkheden of bereken hier je maximale hypotheek.

Waarom kiezen voor Landman Assurantiën?

Bij Landman Assurantiën combineren we expertise met een persoonlijke benadering. Ervaren hypotheekadviseurs helpen je bij het kiezen van de juiste hypotheek die past bij jouw wensen en financiële situatie. We bieden maatwerkoplossingen en persoonlijk advies, zodat je met vertrouwen je nieuwe woning kunt financieren.

Contact

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij helpen je graag bij het vinden van de beste hypotheek en het realiseren van je woondromen. Of maak hier direct een afspraak.

NN asr ONVZ Goudse klaverblad Turien movir OAKK aig hiscox nh1816 Unigarant hdi sb allianz ARAG chubb Goudse Klaverblad Scildon Turien DAS Ansvaridea liberty oom scildon