03 juli 2024

Wat is een lijfrente en waarom is het belangrijk voor jouw financiële toekomst?

Lijfrente

Lijfrente is een financiële constructie die veel Nederlanders helpt om een comfortabel pensioen op te bouwen. Het is een verzekering of beleggingsproduct waarbij je periodiek een bedrag inlegt om later een uitkering te ontvangen. In deze blog leggen we uit wat een lijfrente precies is, welke voordelen het biedt en hoe je bij Landman Assurantiën terecht kunt voor deskundig financieel advies.

Wat is een lijfrente?

Een lijfrente is een vorm van pensioenopbouw waarbij je regelmatig premie stort in een polis of een beleggingsfonds. Op de afgesproken datum, meestal bij pensionering, ontvang je periodieke uitkeringen. Deze uitkeringen kunnen levenslang zijn of voor een bepaalde periode.

Voordelen van een lijfrente
 1. Fiscale voordelen
  • De premies die je betaalt voor een lijfrente zijn vaak fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat je minder belasting betaalt over je inkomen, waardoor je netto voordeel kunt behalen.
 2. Inkomenszekerheid
  • Een lijfrente zorgt voor een vast inkomen tijdens je pensioen. Dit biedt financiële zekerheid, vooral wanneer je niet kunt rekenen op een riant werkgeverspensioen.
 3. Flexibiliteit
  • Lijfrentes zijn er in verschillende vormen en maten. Je kunt kiezen voor een gegarandeerde uitkering of voor een beleggingslijfrente die afhankelijk is van de beleggingsresultaten.
 4. Overbrugging
  • Een lijfrente kan ook dienen om de periode tussen je pensioen en de AOW-leeftijd te overbruggen, waardoor je eerder kunt stoppen met werken.
Soorten lijfrentes
 1. Direct ingaande lijfrente
  • Hierbij begint de uitkering direct na het inleggen van een koopsom. Dit is handig als je bijvoorbeeld een pensioengat hebt en direct inkomen nodig hebt.
 2. Uitgestelde lijfrente
  • Je legt periodiek een bedrag in, en de uitkering begint op een later tijdstip, vaak bij pensionering. Dit is geschikt voor langdurige opbouw van pensioen.
 3. Beleggingslijfrente
  • De ingelegde premies worden belegd. De uiteindelijke uitkering hangt af van de beleggingsresultaten, wat potentieel een hogere uitkering kan opleveren, maar ook meer risico met zich meebrengt.
Veelgestelde vragen over lijfrente
 1. Wat gebeurt er met mijn lijfrente als ik kom te overlijden?
  • Bij overlijden kan de uitkering naar een nabestaande gaan, afhankelijk van de voorwaarden van je polis. Dit kun je bij het afsluiten van de lijfrente regelen.
 2. Hoeveel kan ik inleggen in een lijfrente?
  • Er zijn fiscale grenzen aan hoeveel je kunt inleggen. Dit hangt af van je inkomen en je eventuele pensioentekort. Wij helpen je graag om dit precies uit te rekenen.
 3. Kan ik mijn lijfrente afkopen?
  • Het afkopen van een lijfrente is vaak mogelijk, maar brengt meestal fiscale nadelen met zich mee. Dit betekent dat je een boete en/of belasting moet betalen over de waarde van de polis.
Advies op maat bij Landman Assurantiën

Bij Landman Assurantiën begrijpen we dat financiële planning en het kiezen van de juiste lijfrente complex kunnen zijn. Ons team van ervaren adviseurs staat klaar om je te helpen bij het maken van de beste keuzes voor jouw situatie. We bieden:

 • Persoonlijk advies: We luisteren naar jouw wensen en doelen en bieden advies dat daarop is afgestemd.
 • Vergelijking van producten: We vergelijken verschillende lijfrenteproducten en helpen je de beste optie te kiezen.
 • Fiscale optimalisatie: We zorgen ervoor dat je optimaal profiteert van fiscale voordelen.
Conclusie

Een lijfrente kan een belangrijke rol spelen in het veiligstellen van je financiële toekomst. Door regelmatig te sparen en te profiteren van fiscale voordelen, bouw je aan een betrouwbare inkomensstroom voor je pensioen. Bij Landman Assurantiën helpen we je graag om de juiste keuzes te maken en te zorgen dat je goed voorbereid bent op de toekomst.

Heb je vragen of wil je meer informatie over lijfrentes? Neem contact op met Landman Assurantiën voor een vrijblijvend adviesgesprek. We staan klaar om je te helpen! Plan hier direct een afspraak in.

NN asr ONVZ Goudse klaverblad Turien movir OAKK aig hiscox nh1816 Unigarant hdi sb allianz ARAG chubb Goudse Klaverblad Scildon Turien DAS Ansvaridea liberty oom scildon