19 april 2024

Wateroverlast: wat kunt u zelf doen?

Hoewel er geen records zijn gevestigd, waren de eerste drie maanden van 2024 behoorlijk nat. Ook in de eerste week van april is er veel regen gevallen, wat op veel plekken in Nederland tot wateroverlast leidt. Dit veroorzaakt schade zoals tuinen die onder water staan, overlopende goten, daklekkages en ondergelopen kelders. Hoewel niet alle situaties te voorkomen zijn, kun je vaak wel maatregelen treffen om de kans op schade te verkleinen.

Dak controleren
Begin met het periodiek controleren van je dak. Liggen alle dakpannen nog recht? Zijn er geen pannen met scheurtjes of waarvan een hoekje is afgebroken? De kleinste beschadiging kan al lekkage veroorzaken. Heb je een plat dak? Controleer dan op kleine scheurtjes of gaatjes.

Goten schoonmaken
Overstromende goten zijn een veelvoorkomende oorzaak van lekkage. Dit komt vaak doordat ze niet goed zijn schoongemaakt. Alleen gevallen bladeren weghalen is niet genoeg; ook de drab onderin de goot moet worden verwijderd, omdat deze de afvoer kan verstoppen.

Tuin verduurzamen met subsidie
Een andere oorzaak van schade is dat regenwater in veel tuinen niet eenvoudig in de grond kan zakken vanwege te veel bestrating. Dit is eenvoudig op te lossen door een deel van de bestrating te vervangen door grond en groen. Wist je trouwens dat meer dan de helft van alle Nederlandse gemeenten hiervoor subsidie aanbiedt?

Wat dekt de verzekering?
Bijna alle verzekeraars dekken schade door extreme regenval via de inboedel- en opstalverzekering. Alles wat ‘vastzit’ aan je huis valt onder de opstalverzekering. Losse spullen, zoals meubelen en de tv, zijn verzekerd via je inboedelverzekering.

Eigen schuld
Om voor schadevergoeding in aanmerking te komen, geldt meestal dat je er zelf geen schuld aan hebt. Stond het slaapkamerraam open tijdens een hoosbui en is het parket nu geruïneerd? Dan is de kans groot dat je zelf voor de kosten opdraait.

Meer informatie
Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je meer weten over een lopende of nieuwe woonverzekering? Neem dan gerust contact met ons op.